top of page
  • post4786

SKY

hva er egentlig en sky tjeneste?

Fordelene er mange Hva er det egentlig vi mener når vi snakker om en sky i dataverden? Skyen er en IT-tjeneste levert av en tredjepart, både globale aktører som Microsoft, Amazon og Google eller mindre, lokale aktører. Tjenestene som leveres i en sky kan være alt fra lettere applikasjoner som e-post, intranett, filtjenester og datalagring, til de tyngre som datavarehus, forretningssystemer etc.

Fordelene med en skytjeneste er mange, men de som kundene våre erfaringsmessig setter aller mest pris på er at de slipper lokale servere, får mindre behov for egen IT-ressurs (kostnadsbesparende), lettere tilgang til dokumenter på reise eller hjemmekontor og at sikkerheten blir ivaretatt av andre.

For deg som kunde er det noen faktorer du må tenke på før du velger en tilbyder. Det er ikke alltid de store, kjente leverandørene er det riktig valget for din bedrift, og ofte kan en lokal leverandør tilby mye av de samme tjenestene, som da kan inkludere lokal support.


Kostnader Felles for alle tilbyderne er at de har en pris for tjenestene de leverer, men forskjellene kan være store, og måten de priser seg varierte. Noen tar en fast pris per måned, uke eller dag, og noen tar betalt for forbruk av minne, prosessorkraft, datamengde, båndbredde etc. Prisene kan dermed variere mye og man kan få seg en ubehagelig overraskelse. Her anbefaler vi at kunden får en oversikt og finner ut hvilken modell tilbyder bruker før de tegner avtale.
Sikkerhet Det er viktig for kunden å vite hvor dataserveren ligger rent fysisk, da det kan være store forskjeller på lover og forskrifter fra land til land. Det er også viktig at de føler seg trygg på hvordan datasenteret til tilbyderen er sikret både fysisk og digitalt. Be om sikkerhetspolicy og rutiner før du tegner avtale.

19 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page